Hestepraksis tilbyder / Gødningsprøver

Gødningsprøver

Gødningsprøver undersøger jeg i mit laboratorium fra dag til dag efter aftale. Gødningsprøver er vigtige, da det er vigtigt at kende din hest og flokkens ormestatus. Orm er helt naturligt for hesten, men i begrænsede mængder, så derfor skal de kontrolleres. Nogle heste bærer en større smittebyrde end andre. Føl og plage er næsten altid inficerede i en relativt høj grad og der opnås en vis immunitet med alderen. For voksne heste og ponyer kan man groft sagt sige at 20% er bærere af 80% af ormebyrden. Det er derfor vigtigt at finde de heste som udgør de 20% der er væsentlige smittespredere og få dem behandlet. Dette gøres lettest ved at undersøge antallet af æg udskilt pr. gram gødning. Du kan også få undersøgt din hest for bændelorm. Dette foregår ved en spytprøve.
 
Jeg anbefaler at gødningsprøver udtages to gange om året - i foråret før hestene lukkes på græs/sommerfold og i efteråret når hestene lukkes ind igen. Som ejer får du størst effekt af en ormekur hvis du giver den samtidig med et foldskifte. Om vinteren går ormene i en dvaletilstand i hestens tarm og udskiller kun få æg og er ligeledes sværere at behandle. Det er derfor vigtigt at få taget gødningsprøver før vejret slår om og frosten sætter ind. For føl og plage der er utrivelige kan det være nødvendigt at behandle flere gange om året såfremt de er utrivelige.
 
 
Dyrlæge Pernille Sandø | CVR: 35059733 | Kirkevej 26, 4572 Nørre Asmindrup - Danmark | Tlf.: +45 22 51 30 87 | mail@pernille-sandoe.dk